Automatyczne uruchamianie w systemie Debian: jak to działa

by Pramith

Również w systemie Debian można skonfigurować automatyczne uruchamianie programów po zalogowaniu się użytkownika. W tym celu należy skonfigurować automatyczne uruchamianie.

Konfiguracja automatycznego uruchamiania w systemie Debian na koncie użytkownika

  1. Zaloguj się do systemu przy użyciu odpowiedniego konta użytkownika.
  2. Otwórz „Aplikacje” > „Narzędzia systemowe” > „Ustawienia” > „Programy startowe”.
  3. W zakładce „Programy startowe” znajduje się już lista programów uruchamianych automatycznie. Aby dodać kolejny wpis, kliknij przycisk [Hinzufügen].
  4. W polu „Nazwa” wpisz unikalną nazwę.
  5. W polu „Polecenie” wpisz ścieżkę bezwzględną (pełną ścieżkę od katalogu głównego [root] do programu, łącznie z samą nazwą programu). Przykład dla przeglądarki internetowej „Iceweasel”: „/usr/bin/iceweasel”.
  6. W polu komentarza można w razie potrzeby wpisać dodatkowe informacje.
  7. Kliknij przycisk [Hinzufügen], aby zakończyć wprowadzanie danych.
  8. Na koniec w oknie „Ustawienia programów startowych” kliknij [Schliessen].

Usuwanie autostartu w systemie Debian

Jeśli nie chcesz, aby program był już uruchamiany automatycznie, postępuj w następujący sposób:

  1. Zaloguj się do systemu przy użyciu odpowiedniego konta użytkownika.
  2. Otwórz „Aplikacje” > „Narzędzia systemowe” > „Ustawienia” > „Programy startowe”.
  3. Znajdź na liście pozycję, którą chcesz wyłączyć.
  4. Jeśli chcesz wyłączyć automatyczne uruchamianie tylko tymczasowo, usuń zaznaczenie pola wyboru obok danego programu. Aby całkowicie usunąć wpis z listy programów uruchamianych automatycznie, kliknij przycisk [Entfernen].
  5. Na koniec kliknij [Schliessen].

Przywracanie sesji w systemie Debian

Jeśli chcesz, aby sesja została przywrócona po ponownym zalogowaniu, użyj następującej konfiguracji:

  1. Otwórz „Aplikacje” > „Narzędzia systemowe” > „Ustawienia” > „Programy startowe”.
  2. Kliknij kartę „Opcje”.
  3. Zaznacz opcję „Automatycznie zapamiętaj uruchomione programy przy wylogowaniu”.
  4. Kliknij przycisk [Schliessen].

Related Articles

Leave a Comment